Warga Bendungan Bener Wonosobo Jawa Tengah Antuk Solusi

Ganjar Pranowo lan warga bendungan Bener Wonosobo Jawa Tengah

Warga Bendungan Bener Wonosobo Jawa Tengah wis antuk solusi. Pekarangan kang jembare 4.000 meter persegi duweke Khomsatun (45), warga Burat, kecamatan Kepil, Wonosobo, wis dadi milik negara. Pemerintah wis tuku lemah kanggo pembangunan Bendungan Bener kanthi rega Rp 120.000 saben meter.

Nanging sapa sing ngira, Khomsatun isih bisa ngatur lan nggunakke lemahe bebarengan karo atusan warga liyane sing kena pengaruh.

Khomsatun salah siji saka atusan warga sing kena Bendungan Bener ing Desa Burat, Kecamatan Kepil. Ing tlatah kasebut, ana 1.010 hektar tanah sing dituku lan digawe greenbelt kanggo Bendungan Bener dening pemerintah.

Nanging, warga isih bisa ngatur lemah. Warga nggawe koperasi sing jenenge Tirto Mulyo Bogowonto. Koperasi kerja sama dengan BBWS Serayu Opak, dalam penggunaan pekarangan greenbelt.

Peresmian koperasi kasebut ditindakake ing Desa Burat, Sabtu (11/6/2022). Gubernur Jawa Tengah, Ganjar Pranowo rawuh masrahake SK kasebut marang warga.

"Alhamdulillah seneng banget. Saliyane entuk ganti rugi, kita uga isih melu ngatur tanah iki. Dadine tanah iki isih bisa entuk manfaat, senajan wis dudu duweke maneh," ujare Khomsatun.

Ketua Koperasi Tirto Mulyo Bogowonto, Komarudin, mratelakake, wiwitane koperasi iki minangka paguyuban sing nampung aspirasi masyarakat sing kena Bendungan Bener. Sawise proses pembebasan pekarangan rampung, masyarakat dadi koperasi sing anggotane uga masyarakat sing kena pengaruh.

"Koperasi iki kita wujudake minangka forum keterlibatan masyarakat ing babagan pengelolaan wilayah iki. Iki uga minangka prasyarat kanggo pembebasan pekarangan," ujare.

Wilayah iki, lanjut Komarudin, bakal didadekake sabuk ijo. Reboisasi ditindakake kanthi nandur sawetara wit woh.

"Dadi mengko bisa ngatur. Yen dikelola dening pihak katelu, masyarakat ora bakal ngrasakake paedahe. Pramila koperasi menika dipundamel supados masyarakat saged melu," jlentrehe.

Gubernur Ganjar Pranowo ngapresiasi terbentuknya koperasi warga yang terdampak Bendungan Bener Wonosobo. Miturut dheweke, iki minangka salah sawijining cara kanggo ngatasi komunitas sing kena pengaruh.

"Aku matur nuwun, amarga pola iki bisa dadi tuladha ing dhaerah liya, mula ana crita sing apik saka proses iki," ujare Ganjar Pranowo.

Ora kudu wujud koperasi, tambahe, keterlibatan masyarakat bisa wujud apa wae. Sing penting, miturut dheweke, wong isih bisa entuk manfaat.

"Apa jenenge, sing penting bisa manfaat. Kita siyap menehi pitulungan, pelatihan lan liya-liyane," ujare.

Ganjar Pranowo ngarep-arep supaya Koperasi Tirto Mulyo Bogowonto bener-bener bisa menehi manfaat marang masyarakat. Dheweke njaluk supaya manajemen ditindakake kanthi profesional lan melu akeh pihak.

"Kerjasama karo BBWS kudu rinci. Iki dudu crita karep, nanging melu profesional. Dheweke ngatur area greenbelt iki, nyiapake desain manajemen profesional. Nglibatake perguruan tinggi dadi apa sing dikarepake. Apa dadi destinasi wisata sing maneka warna produk turunan, kita siap bantu," pungkase Ganjar Pranowo. (Terjemah bebas :  heri ireng)

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel