Transformasi Ekonomi Desa Liwat BUMDes

Jokowi lan Transformasi Ekonomi Desa

Wiwit taun 2015 nganti taun 2021, pemerintah wis nyalurna dana desa Rp 400,1 triliun. Badan Usaha Milik Desa (BUM Desa) wigati kanggo melu nindakake transformasi ekonomi ing desa. 

Kaya kang dikandaake Indonesia Go Id, Presiden Joko Widodo menehi sambutan ing acara peluncuran Sertifikat Badan Hukum Badan Usaha Milik Desa (BUM Desa) lan BUM Desa Rakornas 2021 ing Hotel Bidakara, Jakarta, Senin, 20 Desember 2021. Pandemi Covid-19, ekonomi padesan dadi salah sawijine penyelamat nalika ekonomi ing kutha kaganggu.

“Saben uwong kudu wani berubah, transformasi ekonomi ing desa iki penting banget. BUM Desa uga kudu transformasi, ora ming rutinitas, ora nggarap perkara sing mung kanggo desa, nanging uga kudu duwe visi gedhe, bisa mlayu menyang pasar-pasar kang luwih gedhe, utamane menyang pasar ekspor," ujare Presiden Jokowi.

Presiden Jokowi uga ngajak masyarakat mbangun lan ndadekake desa dadi basis kegiatan ekonomi produktif. BUM Desa lan BUM Desa Bersama diajab bisa nyurung tuwuhe bisnis anyar sing dibutuhake masyarakat.

Presiden Jokowi njaluk BUM Desa kanggo nggabungake upaya masyarakat kanggo nggampangake pasokan sing dibutuhake masyarakat. Kajaba iku, perusahaan swasta lan BUMN bisa nglibatake BUM Desa ing saben kegiatan sing ditindakake.

“Asil perkebunan gedhe-gedhe, wong-wong mung nonton, weruh tambang-tambang digawa metu saka desa, wong-wong mung nonton, kudune yo melu-melu piye tah piye. Mengko aku bakal tegas, kudu nglibatna BUM Desa, BUM Desa Bersama ing kegiatane wong-wong iku,” tambahe.

Presiden Jokowi njaluk BUM Desa ngembangake produk pertanian lan hortikultura menyang pasar internasional. Contone, sawijining desa ing Kalimantan Timur ngekspor sada saka kelapa sawit lan nipah, uga areng kayu halaban.

“Iki apik banget, bisa mlumpat. Yen iki diarani mlumpat, amarga ora mung dodolan ing desa, ora dodol ing njero, nanging bisa mlebu pasar ekspor lan saiki akeh banget kesempatan kaya ngono,” ujare Kepala Negara.

Jokowi uga ngendika, nalika tindak menyang Kabupaten Ngawi, dheweke nemokake petani enom sing bisa ngasilake alpukat gedhe minangka asil kultur jaringan nggunakake tissue culture. Uga ketemu gedhang gedhe lan apik. “Kang kaya mengkene sing kudu dioyak lan dikembangke bebarengan karo BUM Desa lan BUM Desa Bersama. Yen kualitase kaya ngono, pancen kudu kangelan sitik, nanging gampang banget diekspor," ujare.

Dheweke ngarep-arep supaya desa bisa saling kerja sama. Contone, karo IPB utawa universitas liyane kanggo ningkatake produk hortikultura supaya kualitase bisa luwih apik lan bisa mlebu pasar sing luwih gedhe, contone yo menyang pasar ekspor.

Wigati dimangerteni, wiwit taun 2015 nganti saiki, pemerintah wis nyalurake dana desa Rp 400,1 triliun. Dheweke ngelingake yen distribusi bisa dikelola kanthi wicaksana lan tepat sasaran. “Sing ati-ati ngelola dana desa sing jumlahe ora sithik, jumlahe akeh banget, sepisan maneh Rp 400,1 triliun, dhuwite akeh. Yen target salah, yen manajemen ora apik, bisa mlaku menyang ngendi wae. Aku kudu ngelingke babagan iki," dawuhe Presiden Jokowi.

Kanti rinci, Presiden Jokowi ngendika yen APBD Dana Desa ing 2015 Rp 20,8 triliun, 2016 Rp 46,7 triliun, 2017 Rp 59,8 triliun, 2018 Rp 59,8 triliun, 2019 Rp 69,8 triliun, 2020 triliun, lan 17,8 triliun rupiah. dadi Rp72 triliun. “Yen dideleng APBD, mundhake uga mundhak drastis. (Taun) 2014 rata-rata Rp 329 yuta, taun 2015 mundhak dadi Rp 701 yuta, taun 2021 Rp 1,6 milyar,” imbuhe.

Presiden Jokowi negesake, wiwit taun 2014 pamarentah wis setya ngembangake Indonesia saka pinggiran, tapel wates, lan saka desa. Pembangunan sing ditindakake asipat Indonesia sentris, dudu Jawa sentris. Pamrentah, miturut Presiden Jokowi, ora mung mbangun proyek gedhe, kayata tol, pelabuhan gedhe, utawa bandara. Nanging uga dalan ing dukuham, dalan ing karang pradesan, bendungan cilik ing desa, lan ndandani pasar rakyat ing desa.

“Saka data sing tak duweni, fisik kang wis dibangun bisa ditonton. Dalan desa, contone, wis dibangun dalan desa 227 ewu kilometer, tambak cilik 4.500 unit, irigasi 71 ewu, jembatan 1,3 yuta meter, pasar desa 10.300 unit, lan BUMDes 57.200 unit. Iku katon, katon, katon," ngendikane Presiden Jokowi.

Ora mung kuwi, dana kasebut uga digunakake kanggo nyengkuyung peningkatan kualitas urip masyarakat ing desa kasebut. Iki kalebu pembangunan infrastruktur pasokan banyu resik 1,2 yuta kilometer, posyandu 38 ewu, polindes 12 ewu, lan drainase 38 yuta meter. Sumur ana 59 ewu, tambahan unit PAUD 56 ewu, fasilitas olahraga, WC, kanggo ningkatake kualitas urip masyarakat pedesaan. (Terjemah bebas :  heri ireng)

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel