Jejak Digitalisasi UMKM Pemprov Jateng

Ganjar Pranowo nalika ngrawuhi adicara Kampus UMKM Shopee ing Semarang

Pemprov Jateng ngupayakake digitalisasi UMKM ing tengah-tengah geger ekonomi akibat pandemi Covid-19. Upaya iki mujudake wujude kaleksanane visi lan misi Ganjar-Yasin sing saiki wis mlebu taun katelu ngabdi marang masyarakat Jawa Tengah.

Kepala Dinas Koperasi dan UMKM Jawa Tengah, Ema Rachmawati, mratelakake, adhedhasar data saka instansi kasebut, ana 44.338 usaha cilik lan menengah sing kena pengaruh wabah Covid-19. Saka jumlah kasebut, UKM sing paling akeh kena pengaruh yaiku sektor panganan lan omben-omben nganti 65,33 persen. Diterusake dening UKM ing sektor perdagangan 16,40 persen lan layanan 6,93 persen.

"Yen dideleng masalahe, 52,98 persen UKM ngalami masalah ing marketing. Kajaba iku, ana alangan saka modal nganti 30,24 persen," ujare Ema, nalika dikonfirmasi Jumuah (3/9/2021).

Kahanan kasebut, tambahe, ora beda banget nalika PPKM darurat dileksanakake tanggal 5-20 Juli 2021. Mula Pemprov Jawa Tengah nindakake upaya gedhe-gedhe kanggo ngowahi strategi dagang konvensional para pelaku UMKM dadi digital. Antarane, kanthi nambah literasi digital, pelatihan, bimbingan teknis, lan workshop.

Kerjasama uga digawe karo platform penjualan lan pelatihan online. Ing antarane, promosi liwat start-up Decacorn Gojek liwat promo Banner Go-Food sing omzet Rp 2,5 milyar. Promosi virtual UKM Virtual Expo (UVO) sing narik pembeli ing luar negeri lan ngasilake omzet nganti Rp 4,8 milyar.

Ana uga kolaborasi karo Go-Jek liwat platform Go-Shop. Taun iki, Pemprov Jawa Tengah uga kerja sama karo digital marketplace Shopee, kanggo mbangun Kampus UMKM. Kajaba iku, uga ana pelatihan online dening Mbizmarket, kanggo nyiapake UMKM kanggo melu pengadaan barang lan jasa pemerintah.

"Gubernur uga melu promosi UMKM liwat Lapak Ganjar. Kita uga duwe pelatihan pemasaran online. Kerjasama karo Go-Jek lumantar Go-Shop uga ditindakake ing sawetara kabupaten utawa kutha, kayata ing Surakarta Raya, Sragen, Kutha Solo, Sukoharjo lan Kabupaten Karanganyar. Ana uga Banyumas, Kabupaten Semarang lan Kutha Tegal," ujare.

Miturut Ema, pelatihan kanggo UMKM uga diwenehake. Antarane wong-wong mau karo program Hetero Space, kompetisi wiwitan. Ana uga bantuan sing ditindakake ing Pusat UMKM Banyumanik, Kutha Semarang.

Upaya iki uga didhukung dening produk legal. Lumantar Instruksi Gubernur Jawa Tengah mangsa Ganjar Pranowo Nomor 4/2021, kang minangka tanggapan marang UU Cipta Kerja, kanggo maksimalake pengadaan barang lan jasa saka sektor UMKM. Nganti Agustus 2021, dheweke nerangake, ana 622 UMKM sing dumadi saka 291 UMKM kanthi badan hukum lan 331 non-legal.

"Sauntara kuwi, wis diluncurake 620 paket, regane Rp 1.556.385.378," ujare Ema. (Terjemah bebas :  heri ireng)

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel