Implementasi Mboten Korupsi Mboten Ngapusi Ing Tataran Desa

Salah sawijining warga ngisi aplikasi administrasi online Desa Digital ing Kantor Desa Percontohan Anti Korupsi Nasional Banyubiru Ungaran Jawa Tengah

Desa Banyubiru, Kecamatan Banyubiru, Kabupaten Semarang wis dikukuhne dadi salah sijining 10 desa anti korupsi ing Indonesia dening Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK). Prestasi iki digawe kanthi nggawe terobosan sing diilhami saka slogan Gubernur Jawa Tengah Ganjar Pranowo, Mboten Korupsi, Mboten Ngapusi. Yo kang mengkene iki kang diarani implementasi Mboten Korupsi Mboten Ngapusi ing tataran desa.

Kepala Desa Banyubiru, Sri Anggoro Siswaji, mratelakake, pihake ora duwe niat dadi salah sijine desa percontohan anti korupsi. Pihake mung terus setya nggawe terobosan sing diilhami saka slogan Ganjar Pranowo Mboten Korupsi Mboten Ngapusi.

“Satemene suwene iki aku ora ngerti (yen dijenengi KPK). Ing jaman biyen mung diilhami saka slogan wiwitane Pak Ganjar. Semboyane sederhana, Ora Korupsi, Ora Ngapusi. Kita terjemahake minangka bawahan Gubernur sing paling ngisor yaiku kepala desa," ujare, Kamis (9/6/2022).

Saka semangat kasebut, banjur pihake nggawe terobosan sing gegayutan karo gampange pelayanan publik, transparansi program lan anggaran. Akhire nggawe lamaran Surat Pengantar RT (Dukungan) Online, sing nggampangake masyarakat entuk layanan. Ora usah sowan menyang Balai Desa, lan mung nganggo HP saka omah.

Dheweke nambahake, kanggo sing pengin dilayani kanthi offline, pihake nyedhiyakake mesin platform mandiri kanggo nyegah antrian. Kajaba iku, ana Simpedes (Sistem Pembangunan Desa), sing migunani kanggo ngakses transparansi informasi babagan program pembangunan lan anggaran.

“Ana uga Apinduk, yaiku sistem kependudukan. Dadi, data populasi bisa diakses ing kene. Kita uga kerja sama karo Dinas Kependudukan, yaiku Smart, lan ana wifi gratis kanggo balai, rumah pengungsian, rumah ibadah, supaya gampang ngontrol wilayah Kamtibmas, lan liya-liyane,” ujare.

Saka apa sing ditindakake dheweke ana asile, awoh manis. Desa Banyubiru antuk apresiasi saka KPK, lan wis diarani desa percontohan anti korupsi.

"Kita nyoba nggawe terobosan kanthi gampang layanan, lan transparansi. Sawise kabeh, saiki wis entuk apresiasi saka Komisi Pemberantasan Korupsi, lan wis dijenengi minangka 10 desa perintis anti korupsi. Iku mung berkah. Wiwitane mung nerjemahake (slogan),” jlentrehe.

Sri Anggoro nambahake, ing tembe pihake wis nyiapake pirang-pirang inovasi liyane. Iki kalebu aplikasi Desa Digital, radio analog, lan aplikasi pasar online sing dikelola dening Bumdes.

“Radio Analog iku kanggo ngiket pemudha lan para mudha sajrone ngrembakakake jagad jurnalistik ing tingkat desa,” tambahe.

Dene warga Desa Banyubiru, Dyah Retno Gupito, ngakoni yen pelayanane pemerintah desa iku gampang. Yaiku, bisa ditindakake lumantar media aplikasi.

"Layanan ing kene gampang banget, mung nganggo ponsel ing omah. Kajaba iku, warga uga bisa ngakses masalah pembangunan lan anggaran pembangunan desa," ujare.

Kasuksesan Desa Banyubiru minangka salah siji saka 10 desa anti korupsi ing Indonesia ora bisa uwal saka karyane Sri Saptondo, warga sing saben dinane mung nyambut gawe. Nanging, saka pikiran lan tangan lulusan SMP, aplikasi Dhukungan lan kepuasan layanan lair.

“Kanggo aplikasi Dhukungan, udakara telung minggu rampung, lan survey layanan mung wolung dina,” ujare Sri Saptondo.

Sing nggumunake, wong lair ing Boyolali tanggal 2 Mei 1981 iki, ngrancang aplikasi kasebut mung nggunakake ponsel, amarga cara iki dianggep luwih gampang.

“Aplikasi Dhukungan iku kanggo nggampangake layanan ijin RT, ora usah sowan menyang Balai Desa. Kanggo masyarakat, daftar nganggo NIK lan jeneng, mengko ana pituduh. Dene aplikasi survey layanan digunakake kanggo ngukur respon saka warga, kepriye pelayanane pemerintah desa. Ing aplikasi kasebut ana telung tombol, yaiku cukup, ora, lan puas," ujare. (Terjemah bebas : heri ireng)

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel